DOBRO DOŠLI NA PYAF! REINVENTED

PYAF 2018

U Jablanici 24.08.2018.godine počinje jedan od najvećih regionalnih festivala omladinske kulture pod nazivom PYAF! REINVENTED. Ovogodišnji program nudi širok spektar kulturnih sadržaja a  glavni fokus je usmjeren na promociju omladinskog stvaralaštva.

Muzički dio programa festivala se održava na otvorenoj sceni u sklopu kompleksa  Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ uz učešće 6 odličnih demo bendova i to: Shar Shuvuu (Zenica), Nervni slom (Sarajevo), Floridus (Mostar),  Infuzija (Bratunac), G.R.I.M.M (Bijeljina) te Jufkamental(Mostar). Pored demo bendova za dobru festivalsku atmosferu če se pobrinuti legendarni Rambo Amadeus sa pratećim bendom koji nastupa 24.08 te odlični Mostarski Zoster koji nastupa 25.08. a kao afrodizijak afterparty

Crtači murala će također naći svoje mjesto na festivalu. Ukupno 7 umjetnika iz BiH,Turske i Amerike će crtati svoje radove koji će u vidu izložbe biti predstavljeni festivalskoj publici.

U sklopu teatarskog djela programa ovaj put će biti organizovano izvođenje dvije odlične predstave. Nastupaju  teatar mladih iz Goražda koji će se festivalskoj publici 24.08 sa početkom u 18h predstaviti sa predstavom „Posljednji nezaposleni“ te Sarajevski ratni teatar SARTR koji će 26.08 sa početkom u 20h predstaviti svoju nagrađivanu predstavu „JEDVANOSIMSOBOAKALOMOSTOBO“. Predstave će se odražati u velikoj sali Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“.

Organizatori su se pobrinuli i za edukativni dio programa u sklopu kojeg će se desiti 4 radionice i to:

  1. „Društvena odgovornost umjetnika“ koju će moderirati poznati BiH filmski i pozorišni reditelj Dino Mustafić i na kojoj će se razgovarati o bitnosti djelovanja i angažmana umjetnika na različite društvene probleme i devijacije u društvu. Radionica se održava 25.08 sa početkom u 12h.
  2. Aktivizam mladih kroz umjetnost – mapiranje umjetnika i umjetičkih incijativa je radionca koja za cilj ima kreiranje svojevrsne interaktivne umjetničke mape koja će sadržavati podtake o umjetnicima i umjetničkim inicijativama koje djeluju u BiH.
  3. Radionica perkusija– učesnicima nudi mogućnost da uz ekipu iz Banjalučkog Afrodizijaka nače osnove sviranja afričke muzičke kulture.
  4. Žonglerska radionica(ples sa poi-em)- na kojoj će učesnici uz Jasminu Kazazić imati priliku da se upznaju sa osnovama žongliranja i plesa sa vatrom. Radionica se održava 26.08 sa početkom u 16h.

Festival se održava u Jablanici od 24.08 do 26.08.2018.godine i ulaz na sve festivalske događaje i radionice za posjetioce je besplatan.

Generalni pokrovitelj festivala je Bosnia – Hezegovina resilience initiative

 

Pokrovitelji festivala su Općina Jablanica, AMUS – Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca te Federalno ministarstvo kulture i sporta.